6 superproduktów w listopadowym menu

Zdrowe odżywianie w listopadzie może okazać się prawdziwym testem silnej woli. Wychłodzony organizm domaga się kalorii (podobnie zresztą jak jesienna chandra), na dojedzenie czeka bigos, który w wielu domach tradycyjnie pojawia się w okresie Wszystkich Świętych, a i Halloweenowe słodkości nie mogą się zmarnować.

Nadchodzący okres świąteczny też nie zachęca do odchudzania, bo po co się katować, skoro za parę tygodni i tak nadrobimy straty z nawiązką. Stop! Liczy się tylko “tu i teraz”, a tak się składa, że późna jesień ma dla nas kilka wspaniałych darów, które nie tylko są smaczne, ale również pomogą nam przygotować organizm do zimy, a układ trawienny do bożonarodzeniowej dietetycznej dyspensy.

Słodkie ziemniaki

Są zdrowsze od zwykłych ziemniaków i właśnie mają swoje 5 minut. Bataty to imponujące źródło błonnika, witaminy A i C oraz manganu, potasu, miedzi, żelaza i witamin z grupy B, dzięki czemu doskonale wpływają między innymi na kondycję skóry. Oprócz walorów antyoksydacyjnych, słodkie ziemniaki wykazują właściwości wspomagające system odpornościowy, chronią przed astmą, osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Można wykorzystać je do zapiekanek, zup, sałatek lub jako alternatywę dla zwykłych ziemniaków.

  • Zupa z batatów i marchwi z kozim serem
  • Pieczone słodkie ziemniaki z czosnkiem, miodem i szafranowym crème fraîche

timsackton / Foter / CC BY-SA

Żurawina

Pojawia się późną jesienią na podmokłych terenach leśnych i choć niepozorna, skrywa w sobie moc nieocenionych właściwości, w tym antyoksydacyjnych, przeciwbakteryjnych i przeciwzakrzepowych. Żurawinę poleca się osobom cierpiącym na przewlekłe stany zapalne dróg moczowych, nadciśnienie i miażdżycę, kobietom w okresie menopauzy, a także w profilaktyce zakażeń zakażeń Helicobacter pylori, raka żołądka i chorób serca. Sok z żurawiny ma również właściwości odtruwające i wspomagające przemianę materii.

  • Żurawina z gruszką
  • Sałatka z pieczonych buraków i żurawin

Half Chinese / Foter / CC BY

Half Chinese / Foter / CC BY

Dynia piżmowa

Dynia piżmowa ma wszelkie właściwości powszechnie znanej nam odmiany olbrzymiej, a zatem stanowi źródło białka, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy PP i C, a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Jest jedynie odrobinę słodsza, ma delikatnie orzechowy smak i można ją znacznie dłużej przechowywać . Jak wszystkie pomarańczowe warzywa, zawiera beta-karoten, wykazujący silne właściwości przeciwzapalne, a zastosowana w celach kosmetycznych, zapewni prawidłowe nawilżenie skóry i ochronę przed wolnymi rodnikami.

  • Pate z dyni piżmowej ze słonecznikiem i amaretti
  • Zupa z dyni piżmowej

timsackton / Foter / CC BY-SA

timsackton / Foter / CC BY-SA

Por

Por, który zwyczajowo dorzucamy do wywaru, jest genialnym leczniczym warzywem, zasługującym na znacznie więcej uwagi w kuchni. Obfituje w wapń i potas, chroni czerwone krwinki, łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zapobiega zmianom artretycznym, miażdżycy i chorobom serca, wspomaga odporność i przyspiesza gojenie ran jeśli zastosuje się go w postaci okładu. A to tylko cześć z jego licznych zalet.

  • Lekka sałatka z kurczakiem i porem
  • Kremowa zupa z pora

HJSP82 / Foter / CC BY-ND

HJSP82 / Foter / CC BY-ND

Rzepa

Rzepa to klasyczny przykład warzywa, które daje nam dwa w jednym. Korzeń, który obfituje w potas, cynk, fosfor, witaminę C i witaminy z grupy B, wykazuje działanie immunomodulujące, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, żółciopędne i doskonale wpływa na kondycję włosów. Liście, które również są jadalne, to źródło witaminy A, K i kwasu foliowego. Po odcięciu od łodyg i dokładnym umyciu, można przyrządzać je jak szpinak.

  • Sałatka z białej rzepy

timsackton / Foter / CC BY-SA

timsackton / Foter / CC BY-SA

Kalafior

Jako warzywo kapustne, kalafior wykazuje obecność sulforafanu, który działa przeciwnowotworowo i jest zalecany w profilaktyce wrzodów żołądka oraz schorzeń śluzówki jelita. Białe i zielone różyczki to również cenne źródło witaminy A, C, K i niacyny, a także skarbnica mikro- i makroelementów, w tym wapnia, żelaza, cynku, fluoru, sodu, magnezu i potasu. Należy pamiętać, że najwięcej składników odżywczych zachowuje kalafior surowy lub blanszowany.

  • Makaron z kalafiorem, kurczakiem i oscypkiem
  • Kalafior zapiekany z pomidorami

Horia Varlan / Foter / CC BY

Horia Varlan / Foter / CC BY

Co dorzucilibyście do tej superlisty? Po jakie warzywa i owoce najchętniej sięgacie w okresie jesienno-zimowym?

Dodaj komentarz